טיפים להליכי הצו הראשון מידע נוסף

  • יום הצו הינו חד פעמי וארוך. וודאו שאתם מגיעים רעננים, לאחר שינה טובה ומרגישים טוב.
  • הגיעו בזמן לצו. איחור עלול לעכב מאוד את יומכם. עם זאת, אל תקדימו בהרבה, אלא תגיעו כחצי שעה לפני השעה הנקובה בצו. לעיתים המקדימים נאלצים לחכות מחוץ ללשכה עד לשעת הזימון.
  • בין התחנות השונות בצו תיאלצו להמתין. הכינו את עצמכם לכך. הביאו עמכם אוזניות, ספר טוב, או פשוט פתחו בשיחה עם שאר המלש"בים. אם תעבירו את ההמתנה בנעימים תגיעו לתחנות השונות רגועים ותוכלו להפגין את מיטב יכולותיכם.
  • הביאו עמכם מזון קל או כסף קטן לקנייה בקיוסק.
  • ודאו שלבושכם הולם, ובואו בגישה חיובית. היו אדיבים לחיילים בתחנות השונות, שקובעים לכם את הנתונים לגיוס.
  • אל תילחצו סתם. ברור שהצו זו סיטואציה בה אתם נבחנים, ולכן היא מלחיצה מטבעה. אבל קחו את היום הזה בקלות, תנשמו עמוק, ודעו שכולם עוברים צו ראשון.
  • התכוננו לצו הראשון. אין הזדמנות שניה להתייצבות הראשונית ולכן יש חשיבות גדולה להכנה. לתהליכי הצו אין "מועד ב", ולא ניתן לחזור שוב על הריאיון האישי. מבחן פסיכוטכני חוזר יינתן רק במקרים חריגים.

טיפים ליום המא"ה מידע נוסף

כיום היחידות השונות מאתרות מלש"ביות לפני נתוני יום המא"ה ולא רק לפי הקב"א והדפ"ר. ציוני יום המא"ה גורליים בכל הנוגע לשאלון ההעדפות בפרט ולשיבוץ בכלל. משום כך אנו ממליצים להגיע ליום המא"ה כשאתן רגועות, מוכנות, ולאחר שקראתן את הטיפים הבאים:

  • התכונני מראש. קראי על התחנות השונות שמצפות לך ובקשי מחברות שכבר עברו את יום המא"ה לשתף אותך בחוויותיהן. אם יש תחנה מפניה את חוששת במיוחד, דאגי להתכונן לקראתה.
  • בררי מראש איך להגיע למקום המיון. מוטב שתדעי מראש את דרכי ההגעה וזמני האוטובוסים, כדי למנוע איחור ולחץ מיותר.
  • הגיעי בזמן. המאבחנים בתחנות מסתכלים בעין לא יפה על איחורים. מוטב להקדים בכמה דקות על פני לאחר, כך גם תוכלי להכיר את הבנות עימן תעבירי את היום ולהרגיש יותר בנוח.
  • הביאי עימך תעודת זהות, את הזימון וארוחה קלה.
  • הגיעי בלבוש הולם ונוח. תיבחני גם על יכולתך להתמודד עם אתגרים פיזיים, חשבי על כך מראש.
  • אל תוותרי על תחנות. אפילו אם נדמה לך שתחנה מסוימת היא לא הצד החזק שלך, תני את המיטב ולפחות תנסי. מוטב לא לסגור דלתות מראש.
  • זכרי- המיון הוא לאורך כל היום ולא רק בתחנות. היי אדיבה, נעימה וסבלנית.

האמיני בעצמך וביכולותיך; בהצלחה!

טיפים להליכי השיבוץ מידע נוסף

אחד מהחששות העיקריים שמלש"בים מתמודדים איתם לקראת הליכי המיון הוא החשש שישובצו בתפקיד שלא מתאים להם. הליכי המיון עלולים להיות ארוכים ומבלבלים ולהימשך החל מכיתה י"א ועד לאחר סיום שנות התיכון, במקרים מסוימים. ליקטנו עבורכם מספר טיפים שיעזרו לכם לשמור את כל האופציות לשיבוץ פתוחות, ולקבל תפקיד משמעותי.

  1. תשקיעו בצו הראשון

כידוע, השלב הראשון בהליכי המיון הוא הצו הראשון. בצו הראשון נקבעים נתוני האיכות שלכם: הקב"א, הדפ"ר, שנו"ל ופרופיל. הנתונים הללו יהיו פריט המידע הראשון שיחידות שונות יבחנו בשלב האיתור, ומשום כך אנו ממליצים להגיע לצו הראשון מוכנים, רגועים וערניים. ישנה הזדמנות אחת להיבחן במבחנים הפסיכוטכניים, ולכן אנו ממליצים להכין את עצמכם מראש ולא לזלזל. אם בבית הספר אתם זכאים להקלות בלימודים, עשו את המיטב כדי לקבלן גם במבחנים הפסיכוטכניים. מומלץ לא לשקר או להסתיר מידע בעת הבדיקה הרפואית או הראיון האישי.

  1. תבדקו בעצמכם

מומלץ להגיע לצו הראשון כבר כשיש לכם רעיון לגבי סוג השירות שיעניין אתכם, אולם לאחר קבלת הנתונים מומלץ לחקור את האפשרויות לעומק. אנו ממליצים לקרוא ולחקור על תפקידים וחילות באינטרנט, לשוחח עם אחרים גדולים או בוגרים של בית הספר, או לפנות לצעד קדימה. אם תדעו מה אתם רוצים ומחפשים, תוכלו להיות אקטיביים בתהליך השיבוץ ולהגדיל את הסיכויים שתגיעו למחוז חפצכם.

  1. בנות: הגיעו ליום המא"ה

אמנם יום המא"ה אינו חובה, אך חשוב מאוד להגיע אליו ולעשות בו את המיטב. יום המיון התעסוקתי (יום המא"ה) נוצר בשבילכן ולטובתכן. כיום יחידות רבות מתבוננות פחות ופחות בקב"א ויותר בציוני היכולות השונות מיום המא"ה. ההגעה אליו חשובה לכולן, אך על אחת כמה וכמה לבנות שמרגישות שנתוני הצו הראשון לא משקפים את יכולותיהן. בנות שיפספסו מספר זימונים, בלי לקבוע מועד נוסף, לא יוכלו ללכת ליום המא"ה וכתוצאה מכך תפקידים רבים בצה"ל ייחסמו בפניהן. ללא מיון תעסוקתי לא נפתח שאלון העדפות (מנילה), ולמעשה אתן תאבדו את יכולתכן להשפיע על תהליך השיבוץ.

  1. השקיעו במילוי שאלון ההעדפות

מומלץ להשקיע מחשבה לפני שממלאים את שאלון ההעדפות. אנו ממליצים לחקור היטב את התפקידים, מפני שהשאלון הוא האמצעי הטוב ביותר שברשותכם להשפיע על השיבוץ לצה"ל. אם תסמנו תפקיד מסוים ברצון הגבוה ביותר בשאלון, תגדילו משמעותית את סיכוייכם להשתבץ לאותו תפקיד. אמנם יש לענות על השאלון בכובד ראש, אך אל תתמהמהו. אם אתם מעוניינים בתפקיד שדורש מיון נוסף, מוטב שתמלאו את השאלון מוקדם ככל הניתן כדי שלא תפספסו מיונים.

  1. קחו את המיונים ברצינות

גם את זומנתם למיון לתפקיד שאינו בעדיפות ראשונה אצלכם, קחו אותו ברצינות ואל תזלזלו. הגיעו למיונים מלאי מוטיבציה ורעננים. הכנה עשויה לעזור לכם רבות, ולכן מומלץ לשאול חברים שעברו את המיון או בפורומים אינטרנטיים מה מצפה לכם שם.

  1. תשמרו על ראש פתוח

ייתכן שחלמתם על תפקיד מסוים עוד מגן חובה, אך לצערכם הוא לא הופיע בשאלון ההעדפות או שנתוני האיכות שלכם לא מאפשרים לכם להתמיין אליו. כמובן שאם מדובר בתפקיד חלומותיכם מומלץ לנסות להתעקש וליצור קשר עם הגורמים הצבאיים הרלוונטיים, אולם דעו גם לשמור על ראש פתוח. בצבא מגוון גדול מאוד של תפקידים, ותוכלו למצות את יכולותיכם ולתרום ביותר מתפקיד אחד וביותר מחיל אחד.

 

לבסוף, שמרו על אופטימיות ואורח רוח. דעו שאתם לא לבד, ואלפי מלש"בים עוברים את אותו תהליך בכל שנה. לייעוץ ושאלות, הינכם מוזמנים ליצור קשר עם צעד קדימה.

טיפים למילוי שאלון העדפות (מנילה) מידע נוסף

 

שאלות ההעדפות הינו רשימת התפקידים שצה"ל מציע לכם לאחר שסיימתם את תהליכי המיון הראשוניים: צו ראשון ויום המא"ה, ונקבעו עבורכם נתוני האיכות קב"א, דפ"ר, צד"כ, פרופיל וכמובן ציוני יום המא"ה. מילוי השאלון נעשה באזור האישי באתר מתגייסים, ותקבלו התראה לטלפון הנייד כששאלון ההעדפות ייפתח עבורכם. בנים בעלי פרופיל 72 ומעלה יקבלו שאלון הנקרא גם שאלון יח"ש (יחידות שדה).

 

בשאלון תתבקשו לדרג את היחידות בהן אתם מעוניינים לשרת מתוך המגוון שיוצע לכם בסולם 1-5 לפי מידת הרצון שלכם.



מנסיוננו, גם אם אתם מאוד מעוניינים לשרת ביחידה מסויימת אל תסמנו את שאר היחידות ב- 1. מילוי מנילה באופן כזהעלול לגרום לגורמי השיבוץ לא להתחשב בבקשתכם. שימו לב שיחידות מסויימות מפרטות גם את התפקיד הספציפי בתוך היחידה, למשל שריון חטיבה 401 או 188. אנו ממליצים לכם להתעניין ולקרוא על היחידות הן באינטרנט והן באמצעות שאלות למכרים בטרם תתייחסו.

 

למי מכם שמתאים ליום סיירות, ישנו חלק המתייחס לכך במפורש.

 

בנות ובנים בעלי פרופיל או מצב משפחתי שאינו מאפשר שיבוץ בתפקידי לחימה יקבלו מנילה של תפקידים צבאיים. התפקידים מסודרים באשכולות ולרוב אתם נדרשים לבחור באשכול בו אתם מעוניינים. לעיתים יש אפשרות לדרג את התפקידים גם בתוך האשכול.

 

בפתח המנילה שאלון העוסק בתכונות אופי, אותו אנו ממליצים לכם למלא לאחר מחשבה והתלבטות. בניגול לחלקים אחרים במנילה, אליהם ניתן לחזור ולהתחרט, ניתן למלא את החלק הנ"ל פעם אחת בלבד. התפקידים בשאלון ההעדפות יהיו גם בהתאם למה שתמלאו, ולכן כדאי להקדים מחשבה למעשה.


לאחר שתמלאו את שאלון ההעדפות, הוא יעובד ע"י הגורמים המקצועיים וכחודש לפני גיוסכם יישלח אליכם השיבוץ שלכם. לתפקידים מסויימים נדרש מיון נוסף. אם נמצאתם מועמדים מתאימים - תזומנו למיון.

 

אנו ב"צעד קדימה" נשמש לעמוד לרשותכם ולתת מענה לשאלות החשובות לכם.

טיפים למיונים מידע נוסף

אז הצו הראשון מאחוריכם, יום המא"ה חלף לו ומילאתם את שאלון ההעדפות. בכיתה י"ב מתחילות היחידות השונות לזמן אתכם למיונים, ואנו כאן כדי לספק לכם מספר טיפים שיעזרו לכם לעבור את ההליכים בשלום.

  1. חשוב לסיים את הליכי המיון הראשוניים מוקדם ככל הניתן. כשמגיע הזימון לצו הראשון, לעיתים יש נטייה לדחות אותו שוב ושוב מסיבות כאלו ואחרות. גם את יום המא"ה מוטב לשים מאחוריכן מוקדם ככל הניתן. ככל שתסיימו את ההליכים מוקדם יותר, כך ייפתח עבורכם שאלון ההעדפות מוקדם יותר. שימו לב שמיונים רבים לא מתקיימים לאורך כל השנה, אלא בתאריכים ספציפיים, ולעיתים אחת לשנה בלבד. אם אתם מעכבים את נתוני האיכות שלכם, אתם עלולים להגביל את המיונים שלכם.
  2. שקלו בכובד ראש את תשובותיכם בשאלון ההעדפות. מוטב לגשת לשאלון ההעדפות לאחר שחקרתם את התפקידים המוצעים בו, ואתם יודעים מהי מידת המוטיבציה שלכם לכל תפקיד. שימו לב שבשאלון ישנו גם חלק נוסף, שעוסק בתכונות האופי שלכם, אותו ניתן למלא פעם אחת בלבד. התפקידים שיוצעו לכם יהיו לאחר מילוא השאלון הנ"ל, ולכן חשוב שלא תמעיטו בערככם. לצד הרצון אולי להצטנע, חשוב שתדעו מהן נקודות החוזק שלכם ושתוכלו להדגיש אותן בשאלון.
  3. שימרו על ראש פתוח. השירות הצבאי יכול להיות הזדמנות מופלאה לעסוק בתחומים שאחרת לא הייתה לכם כל נגיעה אליהם. גם אם סגנון שירות אחד מאוד קורץ לכם, דעו שתוכלו ללמוד הרבה מכל תפקיד משמעותי. דווקא בשירות הצבאי תוכלו לאתגר את עצמכם ולהרחיב אופקים.
  4. תהיו אקטיביים. ישנם תפקידים, כגון תפקידי אשכול הווי ובידור (גל"צ, תיאטרון צה"ל, להקה צבאים ועוד), שלא נשלח אליהם זימון ללא בקשה מפורשת מהמלש"ב. למיונים הנ"ל יש לבצע הרשמה מוקדמת, והם מתקיימים פעם בשנה. משום כך חשוב להיות עם היד על הדופק בכל מה שנוגע למיונים.
  5. תגישו בקשות. ייתכן שתפקיד חלומותיכם לא מופיע בשאלון ההעדפות שלכם. בתור התחלה אנו ממליצים לקרוא על התפקידים האחרים ולפתוח את הראש, אולם לעולם לא מזיק להגיש בקשה. פנו למיטב או ישירות לחיל המבוקש, והסבירו את מצבכם. קחו בחשבון שבקשות רבות נדחות, אבל לפחות תדעו שעשיתם מה שביכולתכם כדי להשפיע על השיבוץ.

חשוב לציין שתוכלו לתרום מעצמכם ולחוות שירות מעשיר ומשמעותי בכל תפקיד בצה"ל. אל תתנו למיון כזה או אחר לשבור את רוחכם ולהוריד מוטיבציה.

ביום הגיוס מידע נוסף

מה עלי להביא איתי ביום הגיוס? מידע נוסף

מסמכים: פרט לציוד שיפורט בהמשך, יש להביא עמכם את המסמכים הרלוונטיים: תעודת זהות, צו התייצבות, פרטי חשבון בנק.

ביום הגיוס מגיע לסיומו גם מסע הקניות של הציוד לצבא. אנו ב"צעד קדימה" ממליצים בחום לקנות את המינימום ההכרחי טרם הגיוס, ובמידת הצורך להשלים בחופשות סוף השבוע ציוד שיחסר לכם. ניתן לרכוש חלק מהציוד האישי הנדרש לשירות צבאי באמצעות "כרטיס הכוכבים". זהו כרטיס אישי נטען המגיע לכל מלש"ב טרם גיוסו, ובו סכום כסף לקניית לבנים וגרביים ברשתות שנכללות בהסכם. גובה הסכום משתנה בהתאם לאופי השירות. בכל אופן, מומלץ לעיין ברשימת הציוד שתקבלו ביום הגיוס.

רשימת ציוד מומלצת:

  • תרמיל: למי שמתגייס לתפקיד שיחייב היעדרות של שבוע ויותר מהבית מומלץ לקנות תרמיל גדול ואיכותי, בגודל של 85 ליטר לפחות, שיכיל את כל הציוד לו תזדקקו. רשויות מקומיות רבות מעניקות תרמיל כשי למתגייסים שלהן. אנו מציעים לכם להמתין ולראות מה תקבלו בטרם תרכשו את התרמיל.
  • תיק כלי רחצה: מומלץ לקנות תיק שניתן לתליה. לא בכל מקלחת צבאית יש מקום להניח את התיק. במידה וברשותכם תיק כלי רחצה מחופשות וטיולים קודמים כדאי להמתין ולא בהכרח לקנות חדש - ישנם מתגייסים שמקבלים תיק כלי רחצה כשי בשרשרת החיול מהאגודה למען החייל. בתוך התיק קחו לכם את כלי הרחצה שאתם נוהגים להשתמש בהם. לבנות מומלץ להצטייד גם בגומיות לשיער בצבע שחור.
  • מגבת: כדאי להצטייד במגבת לא גדולה במיוחד ולא עבה במיוחד על מנת שתספיק להתייבש בין מקלחת למקלחת.כפכפי אצבע: מאוד לא מומלץ לעמוד במקלחת צבאית יחפים.
  • בגדי ספורט: כדאי להצטייד במכנסי ספורט וגופיות טריקו עם שרוול קצר לטובת אימון גופני. כמו כן כדאי להצטייד בנעלי ספורט. הלוחמים מבינכם יקבלו במהלך השירות שובר לרכישת נעלי ספורט, אך עד אז עדיין צריך להתאמן.
  • מצעים: על מנת להקל את ההסתגלות לשמיכת הצמר ולשק השינה הצבאיים אנו ממליצים להצטייד בציפה של שמיכה. אפשר להתכסות בה, לישון בתוכה ואפילו להכניס אותה לשק השינה.
  • בגדים להחלפה: כידוע, בצבא לובשים מדים ולכן אין צורך להביא עמכם את מיטב בגדיכם. הביאו משהו קל לשינה, בגדי ספורט, וכמובן הבגדים שעמם הגעתם מהבית.
  • פלאפון ומטען: כדאי לבדוק בחברות הסלולר שאתם מחויבים בתשלומים לפי תכנית חיילים. לכל אחת מהחברות הללו יש תכנית שכזו ובדרך כלל היא מאוד כדאית. לא לשכוח מטען.
  • מנעול: בציוד שתקבלו בבקו"ם יש מנעול. למרות זאת אנו ממליצים לכם להצטייד במנעול נוסף, רצוי עם קוד על מנת לחסוך את הצורך במפתח.
  • לבנים וגרביים: הביאו עמכם לבנים וגרביים שקניתם מבעוד מועד. גופיות (בצבע לבן או ירוק זית), גרביים (לבנים, אפורים או שחורים) ותחתונים.
  • שעון יד: מומלץ להצטייד בשעון עם סטופר.
  • תרופות: אם אתם נוהגים ליטול תרופות, הביאו אותן עמכם.

יש להיערך עם ציוד ל-14 יום

מה תקבלו ביום הגיוס בבקו"ם מידע נוסף

ראשית, שימו לב שכיום כל מלש"ב מקבל "כרטיס כוכבים", כרטיס שטעון בסכום כסף מסוים לקניית לבנים וגרביים ברשתות שנכללות בהסכם. אי לכך בבקו"ם לא מחלקים גרביים, גופיות או מגבת.

מה תקבלו מהצבא?

קיטבג גדול

3 זוגות מדי א' נעליים (לוחמים מקבלים 2 זוגות)

גומיות לנעליים (למקבלי נעליים גבוהות)

מעיל א'

חגורה

כומתה

דיסקיות

מנעול

 

חיילים שאינם לוחמים מקבלים גם:

ערכת תפירה

פנקס כיס

תחבושת אישית

אטמי אוזניים

סרט זוהר

 

בנות שאינן לוחמות מקבלות גם:

גז מדמיע (תרסיס פלפל)

חבילת מגבונים לחים

 

לוחמים מקבלים גם:

נרתיק לפק"ל כיסים

10 אזיקונים

8 מיתרים עבים

3 סרטים דביקים

משרוקית

כיסוי לשעון יד

שרוך דק

תרסיס שמן לנשק

מברשת לניקוי הרובה.

האגודה למען החייל מחלקת למתגייסים בשרשרת החיול שי הכולל בין היתר סכין גילוח, מברשת שיניים ומשחת שיניים קטנה. בנות תקבלנה גם תיק רחצה, טמפונים, תחבושות, סכין גילוח מותאם לנשים ודאודורנט. השי מכיל בין היתר גם חטיפים.

טיפים להורה המתגייס מידע נוסף

גיוס של בן/בת לצבא מהווה שלב משמעותי בתהליך ההתבגרות של הילדים ובהתבגרות שלנו כהורים. זהו עוד "צעד קדימה" בתהליך המעבר מנער/ה לבוגר/ת. הניסיון מלמד שלא משנה כמה ילדים כבר גייסנו, תמיד ההתרגשות בשיאה, החששות מתגברים, ובגאווה שלנו בילדנו נמהלת גם דאגה לגיטימית לשלומו. לעיתים, כשאנו כה מרוכזים בתהליך שלנו עם עצמנו, אנחנו לא ערים מספיק לרגשות של המתגייסים שלנו ובעיקר לא שמים לב לדרך שבה משפיעה ההתנהגות שלנו על ההרגשה שלהם. על מנת להקל על המתגייסים הצעירים שלנו את תהליך הגיוס וההסתגלות למסגרת הצבאית, מגיש לכם צוות המומחים של "צעד קדימה" טיפים שימושיים שנצברו לאורך שנים של ניסיון מקצועי לצד ניסיון מעשי כהורים למתגייסים.

  • חשוב לזכור שהילד שלכם מתרגש לא פחות מכם. גם אם הוא לא מראה את זה. תנו מקום ולגיטימציה להתרגשות שלו, הגיוס באמת מרגש וחד פעמי.
  • זמנם של המתגייסים לא נתון לגמרי בידיהם. אל תלחצו לקבל עדכון בכל רגע נתון. שחררו אותם מהצורך לדאוג לדאגה שלכם.
  • רחבת המתגייסים בלשכת הגיוס הומה מגייסים/מתגייסים בדיוק כמוכם. חלק מהמתגייסים חשים חוסר נוחות מההמולה ומהצורך להיפרד כשיש כל כך הרבה אנשים מסביב. שאלו את המתגייס/ת שלכם מי הם האנשים שהיו רוצים שיגיעו איתם ללשכת הגיוס וכבדו את בקשתם.
  • ימי גיוס הם ימים שבהם הכבישים והחניונים שסביב אתר הגיוס מלאים. צאו מהבית בשעה הלוקחת זאת בחשבון. אין סיבה להוסיף על ההתרגשות את המתח (והעצבים) הנובעים מאיחור בלתי מתוכנן. סעו בזהירות.
  • בבקו"ם מוגשת למתגייסים ארוחת צהריים. אין צורך להביא אוכל מהבית. יחד עם זאת, ניתן לצייד את המתגייס שלכם בכריך/חטיפי אנרגיה וכד'.
  • צלמו תמונות! כאמור, יום הגיוס הוא מרגש וחד פעמי, ומומלץ לתעד אותו.
  • ההסתגלות למסגרת הצבאית לוקחת זמן. לעיתים יותר מכפי שחשבתם. אין דרך ואין טעם להאיץ את התהליך, כל אחד והקצב שלו. כדאי להיערך לטלפונים של התרגשות, קיטורים, בכי, התלהבות ועוד מנעד שלם של רגשות. גייסו את משאבי הסבלנות שלכם, את משפטי העידוד והתמיכה, ואת כל האהבה לילדים (אפילו אם קוראים להם חיילים, בשביל אמא ילד נשאר ילד) והיו לדמויות שאליהם הילדים רוצים להתקשר ומהם לשאוב כוחות. משפטים כגון "נורא דאגתי לך", "לא ישנתי כל הלילה מרוב דאגה" ודומיהם לא עוזרים לילד שלכם.
  • "עוד נשיקה ועוד..." צידה לדרך זה חשוב אבל לא להגזים. יש מתגייסים שמובכים מריבוי של גילויי חיבה פיזיים בפרהסיה. כל אחד מכיר את הילד/ה שלו-תנו מקום לרגשותיו/ה גם בחלק הזה.
  • במידה וחל שינוי כלשהו במצב של ילדכם שיכול להשפיע על גיוסו אנא ציידו אותו במסמכים הרלוונטיים. את המסמכים כדאי למסור ביחד עם צו הגיוס. במידת הצורך, ייבדק שוב ע"י הגורם המקצועי הרלוונטי עוד טרם העלייה לאוטובוס.
  • אחלו לחייל או לחיילת שלכם בהצלחה, ולקראת עתיד צבאי בטוח ומבטיח - קדימה צעד!

צוות "צעד קדימה" עומד לרשותכם לכל שאלה התייעצות והתלבטות:

טלפון: 03-5344435 כתובת מייל: office@stepforward.co.il

5 טיפים לטירונות מידע נוסף

כל חייל בצה"ל עובר טירונות, מסוג כזה או אחר. המעבר למסגרת הצבאית מלווה באתגרים כאלה ואחרים, והחוויות החדשות והייחודיות עלולות להיראות מרתיעות בתחילה. קיבצנו עבורכם מספר אתגרים שכל חייל טרי מתמודד עימם, ושילבנו עצות מניסיוננו האישי. קדימה-קרא!

  1. ריחוק מהמשפחה ומהחברים

אחד הדברים הקשים ביותר בטירונות הוא המרחק מהבית. אנחנו רגילים לראות את ההורים כל יום, להיפגש עם החברים מספר פעמים בשבוע ולהיות איתם בקשר יומיומי בטלפון. בטירונות, לרוע המזל, ניאלץ להיות שבוע במקרה הטוב, שלושה-ארבעה במקרה הרע, בבסיס מרוחק. הזמן היחיד שבו מותר להחזיק טלפון סלולרי בטירונות הוא בשעת הט"ש: שעת טרום שינה. מדובר ב-60 דקות שאמורות להספיק להתכונן לשינה ולדבר עם כל האהובים. חשוב לזכור שהטירונות היא זמנית. מדובר במספר שבועות, ולאחריהם מתחיל קורס, אימון מתקדם או שירות סדיר, בהם כנראה תקבלו מעט יותר חופש. כמו כן, מדובר בהזדמנות להכיר חברים מכל קצוות הארץ, ולהתחבר עם חיילים כמוכם, שעוברים בדיוק את אותן החוויות.

  1. לסגור שבת

כמעט ואין טירונות בלי לסגור שבת בבסיס. השבת מלווה כמובן בשמירות, אבל גם בהרבה חוויות מחזקות ומעצבות עם החברים. אז נכון, אולי האוכל בארוחת שישי הוא לא כמו האוכל של אמא, ומפספסים סוף שבוע עם החברים והמשפחה, אבל זו הזדמנות מצוינת להכיר, לצחוק יחד, להתחבר וסוף סוף לישון יותר מ-6 שעות בלילה.

  1. ללבוש מדים

חלק מהמעבר הלא פשוט מאזרח לחייל, הוא הויתור על הבגדים הרגילים לטובת מדים. מי שרגיל להביע את עצמו באמצעות הלבוש יבין במהרה שבצבא, לרוע המזל, כולם לבושים אותו הדבר. ואם לא די במדים, בצבא ישנם כללים נוקשים גם לגבי תכשיטים, שיער ואפילו צבע הגרביים. עם זאת, במהלך הטירונות תהיו כל כך עסוקים ופעילים, שייתכן שאפילו תשמחו שלבוש הוא לא אחת מהדאגות שלכם כרגע. אנו מציעים לכם ללבוש את המדים בגאווה, כי בהחלט יש במה להתגאות.

  1. לשאת נשק

במהלך הטירונות תהיו צמודים לנשק. רוס"ר (רובה סער) M-16 ילווה אתכם בשיעורים, באימונים, במקלחות ואפילו בשינה, מתחת לכרית. נשיאת נשק יכולה להיות מעט מרתיעה בתחילה, אולם אל תדאגו, אתם תעברו שיעורים בנושא בטיחות בנשק, ויכינו אתכם היטב לקראת ירייה בנשק במטווח. הנשק יכול להיות מעט מציק, כבד, ואפילו מקור לענישה במידה וחלילה הפקרתם אותו (כל מצב בו הנשק לא ברשותכם וללא השגחה הוא הפקרת נשק). עם זאת, מדובר בחוויה שכנראה לא הייתם חווים בשום מסגרת אחרת, ומוטב להתייחס אליה כך.

  1. קבלת פקודות

ביום הראשון בטירונות תערכו היכרות עם המפקדים שלכם, שיקבעו עבורכם את סדר היום, יגידו מה מותר ומה אסור וגם ייתנו עונשים מפעם לפעם. לקבל פקודות זו אמנם חוויה משונה, במיוחד לנוכח ההבנה שמי שנותן את הפקודה הוא פחות או יותר בן גילכם. עם זאת, מוטב להבין כמה שיותר מוקדם שהצבא היא מערכת היררכית וציות לפקודות הוא חלק מהעניין.

הטירונות זה הזמן שלכם להתחיל להכיר את המערכת הצבאית. התקופה אמנם מאתגרת ועלולה להיות מלווה בקשיים, אך ניתן גם לתעל את אותם אתגרים לדברים חיובים. נסו ליצור חברויות חדשות, להעריך את החוויות הייחודיות, להכיר את עצמכם ולהתחשל, ובעיקר - בואו בגישה חיובית ובראש פתוח. הטירונות היא חוויה חד פעמית שעשויה להוליד שלל זכרונות וסיפורים.

בהצלחה מ'צעד קדימה'!