שייטת 13

יחידת קומנדו ימי שפועלת באוויר, בים וביבשה ונחשבת לאחת היחידות המובחרות בצה"ל ולאחת מהיחידות המיוחדות הטובות בעולם. בסיס האם של היחידה נמצא בעתלית, והיחידה כפופה ישירות למפקד חיל הים. שייטת 13 מבצעת פעילויות מיוחדות, אוספת מידע מודיעיני ומבצעת תקיפות.

התנאים לקבלה הם פרופיל 97 ללא סעיפים פוסלים וקב"א 52 ללא סעיפים פוסלים. יש צורך בחתימה על 3 שנים של שירות קבע, ובנוסף למידה בת שנתיים לתואר.

על מנת להתמיין לשייטת ולהפוך ל"אנשי הצפרדע" יש צורך לעבור את שלב יום הסיירות. השלב השני הוא מיונים אחודים ליחידות המובחרות בחיל הים, והוא נערך בביתן חיל הים בבסיס תל השומר וכולל בדיקות רפואיות, מבחנים פסיכוטכניים ומבחנים אישיותיים. עם זאת, בתקופת הקורונה הוא נערך במתכונת מקוונת במשך כ-4 שעות. מבחני האישיות כוללים מבחן קורות חיים ומוטיבציה, שאלון 300 ומבחן השלמת משפטים. מי שעובר את שלב הזה מזומן לשלב הגיבוש, שאורך 4 ימים. לאחר מכן מתבצעות בדיקות רפואיות ייחודיות לצלילה ותחקיר בטחוני.

*שימו לב שניתן להתקבל לשיטת גם דרך גדנ"ע צלילה.

מסלול ההכשרה אורך שנה ושמונה חודשים וכולל 3 שלבים: טירונות 07, שלב מכין (שלושה חודשים, כולל אימוני כושר מגוונים) ושלב ייעודי (שנה, כולל התמקצעות באחד מהתחומים צלילה קרבית, לוחמת לו"ז ופשיטה). בסיום ההכשרה הלוחמים יהיו בדרגת סמ"ר. השייטת פועלת בצוותים ארגוניים קטנים ומגובשים.

שייטת הצוללות – שייטת 7

יחידת עילית-התנדבותית שנחשבת לאחת היקרות, היוקרתיות, החשאיות והמתקדמות בצה"ל. תפקידי היחידה כוללים השמדת כלי שיט אויב, שליטה במבואות נמלים, פעילות איסוף מודיעין חשאית וסיוע לכוחות נוספים בקרב. רוב הפעילות של היחידה מסווגת ולא מגיעה לתקשורת בגלל רגישות מבצעית.

תנאי הזימון למיונים כוללים פרופיל 82 ומעלה ללא סעיפים פוסלים, קב"א 53 ומעלה ודפ"ר 60 ומעלה. בנוסף, יש לחתום על 36 חודשי קבע מתום ההכשרה. הגיוס לצוללות מתקיים פעמיים בשנה בחודשים ספטמבר/ אוקטובר ואפריל.

על מנת להתקבל לקורס יש לעבור את המיונים האחודים ליחידות המובחרות בחיל הים, והוא נערך בביתן חיל הים בבסיס תל השומר וכולל בדיקות רפואיות, מבחנים פסיכוטכניים ומבחנים אישיותיים. עם זאת, בתקופת הקורונה הוא נערך במתכונת מקוונת במשך כ-4 שעות. מבחני האישיות כוללים מבחן קורות חיים ומוטיבציה, שאלון 300 ומבחן השלמת משפטים. מי שעובר את שלב הזה מזומן לשלב הגיבוש, שאורך 4 ימים. לאחר מכן מתבצעות בדיקות רפואיות ייחודיות לצלילה ותחקיר בטחוני.

*שימו לב: מי ש"סיים ולא עבר" גיבושי טיס/ מטכ"ל / שייטת/ חובלים יבצעו "גיבושון" בן שלושה ימים שלא כולל מיון פיזי.

מסלול ההכשרה ביחידה נמשך כ-14 חודשים וכולל טירונות 03 ואת השלבים הבאים:

  • שלב בסיס (23 שבועות): מאמץ פיזי, משמעת ברזל ולימודי צוללת בסיסיים (מערכות הצוללות והסמכה להפעלת סירת גומי).
  • שלב ייעודי (26 שבועות), שבמסגרתו מתבצעת חלוקה למגמות: מערכות נשק, גילוי וניווט, גילוי תת מימי (סונאר), השטה, הנעה ובקרה.
  • שלב ההסמכה (9 שבועות)

חובלים

הקורס נחשב לאחד מהקורסים היוקרתיים והמאתגרים בצה"ל, לצד קורס הטיס. מדובר בקורס קצינים ייעודי לקציני ולקצינות ים (הקורס פתוח גם למלש"ביות!). הקורס מכשיר את בוגריו לפיקוד על כלי השיט השונים של חיל הים ואורך כשנתיים וחצי. במהלך הקורס עוברים חיילי הקורס הכשרות על כלי שיט שונים ובסיומו הם מקבלים דרגות סגן ותואר אקדמי.

על מנת להתקבל לקורס יש צורך בפרופיל רפואי 82 ומעלה.

יש 3 דרכים להגיע לקורס החובלים: זימון ישיר למיון, מעבר יום הסיירות ומעבר גדנ"ע חובלים. השלב השני הוא מיונים אחודים ליחידות המובחרות בחיל הים, והוא נערך בביתן חיל הים בבסיס תל השומר וכולל בדיקות רפואיות, מבחנים פסיכוטכניים ומבחנים אישיותיים. עם זאת, בתקופת הקורונה הוא נערך במתכונת מקוונת במשך כ-4 שעות. מבחני האישיות כוללים מבחן קורות חיים ומוטיבציה, שאלון 300 ומבחן השלמת משפטים. מי שעובר את שלב הזה מזומן לשלב הגיבוש, שאורך 4 ימים.

הכשרת קורס חובלים היא מהארוכות ביותר בצה"ל ומורכבת מ-28 חודשים אינטנסיביים ומאתגרים במיוחד. בתקופה זו מקבלים החניכים ידע נרחב ועוברים הכנה מיטבית לביצוע משימות ימיות מורכבות, שיהוו חלק משגרת היום-יום והחירום שלהם במהלך התפקיד. הצוערים בקורס חובלים מחולקים ל-3 התמחויות: שיט, מכונה ואלקטרוניקה. בנוסף, יש צורך לחתום על שירות קבע של 5 שנים (כלומר, בסך הכול כ-8 שנים בצבא).

סנפיר

השירות ביחידה כולל מגוון תחומי הגנה יבשתיים, על-מימיים ותת-ימיים. הלוחמים והלוחמות (הקורס פתוח גם למלש"ביות!) מבצעים בידוק בטחוני באוניות סחר זרות, מאבטחים את הגבולות הימיים והנמלים בשגרה ובחירום ומבצעים סיורים יזומים ומיוחדים בגבול הימי של מדינת ישראל וכן פעילויות הרתעה ומניעה הדורשות הפעלת כלי שיט קטנים. היחידה כפופה לפלגות הביטחון השוטף ופועלת עמם בשיתוף פעולה מלא. הלוחמים פועלים על כלי שיט מדגם "צרעה", שהוא בעל יכולות תמרון מהירות.

על מלש"ביות להתחייב לשירות חובה השווה לאורך שירותם של המלש"בים ("דין אישה כדין גבר") ושירות מילואים פעיל. חשוב לציין שהיחידה הינה יחידה משולבת (בנים ובנות עובדים כאחד) בה מבצעים יחד את כלל משימות היחידה.

על מנת להתקבל יש לעבור בהצלחה את מיון לוחם ימי. ההכשרה כוללת טירונות 03 וקורס בן ארבעה חודשים, במהלכם מוכשרים בין היתר להפעיל סירות מהירות, לבצע צלילות (שני כוכבים), ללמוד יכולות ירי מתקדמות ולבצע בידוק באוניות סוחר. השירות הוא בבסיסי חיל הים בחיפה (זירת צפון), אילת (זירת סוף) ואשדוד (זירת דרום). לאחר שירות בן שנה וחצי ביחידה ניתנת האפשרות להתחיל במיונים לקורס מפקדי "צרעות".

ילת"ם (היחידה למשימות תת-ימיות)

לוחמי ולוחמות (הקורס פתוח גם למלש"ביות!) היחידה מבצעים משימות צלילה מקצועיות עד לעומק של 90 מטרים, חבלה וסילוק פצצות ימי. על משימות היחידה ניתן למנות התקנת מכלולים מורכבים בעומק הים, שליית אמצעים וכלי שיט או כלי טיס, מענה לתקלות של כלי שיט של חיל הים מתחת לפני המים ומשימות של חילוץ והצלה. היחידה מקיימת שיתוף פעולה הדוק עם גורמים כמו חיל הים, פיקוד העורף, שייטת הסטי"לים, יחידת יהל"ם, יחידת עוקץ וחבלני משטרת ישראל. בסיס היחידה הוא בסיס חיפה.

תנאי הקבלה ליחידה כוללים פרופיל 72 ומעלה ללא סעיפים פוסלים (ובמיוחד כאלה שבעייתיים לצלילה). על הלוחמים להפגין חשיבה "מחוץ לקופסה", שכן במסגרת התפקיד הם יידרשו לספק מענה לא שגרתי לאתגרים ימיים ותת מימיים. מגיעים לילת"ם דרך המיונים ליחידת סנפיר.

ההכשרה לתפקיד אורכת כשנה וכוללת לימודי צלילה בתנאים שונים, סגנונות מורכבים ובעזרת מערכות צלילה מגוונות. בנוסף, הלוחמים לומדים לבצע עבודות תת-ימיות ולהפעיל את כלי השיט של היחידה.

לקראת סוף השירות מבצעים הצוללים קורס מדריכי צלילה המאפשר להם להיות גם מדריכי צלילה באזרחות.